nazaninan
  • ANA SAYFA
  • PROFİLİM
  • SİTE HARİTASI
  • ZİYARETÇİ DEFTERİ
  • İLETİŞİM



Picture


Dün sabaha karşı kendimle konuştum,
Ben hep kendime çıkan bir yokuştum.
Yokuşun başında bir düşman vardı.

Onu vurmaya gittim,kendimle vuruştum.

Özdemir Asaf




Picture
Picture
ENNEAGRAM    

Ben Kimim? Ne istiyorum? Kendimi en iyi nasıl ifade ediyorum?
İnsanlık varolduğundan beri sorulan bu sorulara cevap bu kez çağlar ötesine uzanan doğu bilgeliğinden geliyor.

    Enneagram, kişiliğimizin benlik nefsini terk edip, nasıl daha büyük bir nefse yönelebileceğimizi bize gösteriyor. Böylece yaşamın kutsal gizeminin bilinçli katılımcısı olabiliriz. Aslında bu, ruhun yaşamı demek olan herşeyin elde edilmesi amacıyla bir hiçin yani kişiliğimizin terk edilmesi demektir. Bu yolda ilk adım, kişiliğimizin bilinç dışı emirlerini
yerine getirmekten vazgeçmemiz için, kendimizi gözlemlemeye istekli olmaktır. ►►


Picture
Picture
   CENNETİN MÜZİĞİ

Kendiliklerini yitirmiş insanlardan oluşan bir kasaba. İletişimsizlik, anlaşmazlıklar, tutucu baskı gibi sebeplerle her biri kendilerine biçilen rolü üstlenmiş, maskelerinin ardında yıllardır yalnız, kendilerine ve birbirlerine yabancı kişiler olarak yaşayan insanlar.
 Bu  insanların arasına bir gün geçirdiği rahatsızlık nedeniyle her şeyini bırakarak çocukluğunun geçtiği kasabaya dönme kararı alan Dareus gelir. 
 
      Dareus, dünyaca ünlü bir orkestra şefidir. Yılların yorgunluğuna kalbi dayanmayıp bir kriz geçirince doktorunun tavsiyesine uyarak, çocukluk anılarındaki kasabada huzur bulmak için gelmiştir.     ►►     


Picture
Picture
TAVUK-YUMURTA SORUSUNDAN VAROLUŞA BAKIŞ

Tavuk mu yumurtadan çıkar? Yumurta mı tavuktan?

   
Güncel bir habere göre İngiliz bilim adamları yüzyıllardır süren ‘Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan çıkar? sorusunu yanıtlamış. İngiltere’deki Warwick ve Sheffield Üniversitelerinden araştırmacıların yayımladıkları rapora göre; yumurta kabuğu sadece tavukların yumurtalıklarındaki proteinden yapılabildiği için süreç “tavuktan yumurtanın çıkmasıyla” başlamış.

     Oysa birkaç yıl önce de Nottingham Üniversitesinden Profesör John Brokfield’in yaptığı açıklamaya göre; bugün tavuk olarak adlandırdığımız türün, tarih öncesi çağlarda bir yumurta içinde embriyo olarak oluştuğu ve bu embriyonun DNA’sı da tavukla aynı olduğundan, “Tavuk yumurtadan çıkar.” sonucuna varıldığı haberi ilan edilmemiş miydi?
 ►►
Picture
Picture
EVRENİN KESİNTİLİLİĞİ

Ve Her An Yeniden Yaratılış

 Bütün mükemmelliğiyle bir kez yaratılmış ve yaratıldığından bu yana da sürüp giden evren anlayışı yerine, duyu organlarımızla algılanması mümkün olmayacak kadar kısa zaman aralığında yok olup, yerine benzerinin an be an yaratıldığı yeni bir evren anlayışının geçmesinin her insanda aynı etkiyi yapıp, yapmayacağını bilemem. Ancak, yeni edindiğim bu bilgi benim için gerçekliğe dair bildiğim her şeyi alt üst edip, hayatı ve kendimi algılayışımı değiştiren bir süreç oldu.    

     Her ne kadar ilk çağlardan beri felsefeciler, sürekli akıp giden zaman içinde evrenin ard arda gelen iki anda birbirinin aynısı olmadığını söylemiş olsalar da, bu bilginin bendeki izlenimi, aynı evrenin değişen halleri şeklinde olmuştu. Yani bu süreci, eskisinin yok olup yerine, eskisine fark edilemeyecek kadar benzer yenisinin geçtiği bir süreç olarak değerlendirmemiştim.  ►►
Picture
Picture
KADER, KAZA VE İNSAN

Bilinen genel anlamıyla İlahi Takdir olarak kabul edilen Kader kavramı, bireysel iradenin etkin olup olmadığı hususunda insan anlayışının önünde hep bir soru işareti olarak kalmıştır. Her şeyi yaratan yüce gücün, insanların yaşayacaklarını da önceden belirlediği ve bireyin kendisi için çizilmiş olan bu yolda ilerlemekten başka seçeneğinin olmadığı, değiştirilemez bir yaşam çizgisi midir kader? Yoksa karşılaştığı olaylarda birey iradesini kullanarak, kendi seçimlerini kendisinin belirlediği bir kader çizgisi mi oluşturur kendisine? 

►►
Picture
Picture
HER İNSAN OYUNUN İÇİNE DOĞAR

Her insan oyunun içine doğar!
Koskoca bir sahnede an be an perde perde inen sahnelerdir hayat. Oyuncunun oyunu görebilmesi için neye ihtiyacı varsa onu deneyimlemek üzere yazılıdır senaryo. Oyunun içinde mal, mülk, para, lüks, evlat, refah peşinde koşturup durur insancıklar. Üflenince uçup gidecek değerler peşinde harcanır ömürler. Bir lokma fazla ekmek mideye indirmek, bir karış fazla toprağa sahip olmak için yaşanır sahnede kavgalar, savaşlar, zulümler. 


►► 
Picture
NEFES VE BİLİNÇ DEĞİŞİMİ

Hepsi bir nefes

…
Ey kör anla bu yer bu gök boş
Bırak onu bunu gönlünü hoş tut hoş
Şu durmadan dağılan alemde
Hepsi, hepsi bir nefestir
Gerisi boştur boş

Ömer Hayyam
Ciğerlerimize dolan ilk nefesle dünyaya gelip, son bir nefesle veda ediyorduk dünya sahnesine. Beden kalıbındaki dünya yaşamımız bu iki nefes arasındaydı. Nefes, bedenle zihni birbirine bağlayan bağ, diriyle ölüyü birbirinden ayıran ayraç gibiydi.

Günlük hayatımızda asli varlığımızla ilgili önemini bilmeksizin istemsiz sürdürdüğümüz soluk alış-verişlerimiz, doğru kullanıldığında kendi özümüze yolculuğun çok önemli bir aracı olmaktaydı.     
►► 
Resim
Resim



Müzik: Farid Farjad-Golha
Sayfa Başına Dön

ANA SAYFA    |    PROFİLİM    |    KİTAPLAR    |    HİKAYELER    |    VİDEOLAR    |   ÖZLÜ SÖZLER   |   ZİYARETÇİ DEFTERİ    |    İLETİŞİM


 © 2009 Nazan İnan. Her hakkı saklıdır.


Sitemin herhangi bir kurum, kuruluş, cemaatle bağlantısı yoktur. Kitap satışı, kitap veya yayınevi reklamı amacı taşımamaktadır. Bilgilendirme, bilgi paylaşımı, okumaya yönlendirme amacıyla tasarlanmıştır. Yazılar ve resimler site sahibinin yazılı izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz.

ANA SAYFAM YAP     |     SIK KULLANILANLARA EKLE
Powered by
✕